Jove Guàrdia Pallaresa

Un espai obert a la reflexió, la crítica i el debat.

Novetats
La Jove Guàrdia Pallaresa avança i a mesura que passa el temps, ella també es transforma, buscant noves formes de presentar-se en públic, i adaptant-se al seu context. Perquè res és immutable, perquè els coses estan subjectes al canvi
La cita
"Es realmente impresionante qué porquería de sistema es el capitalismo, que no le puede garantizar ni a su propia gente empleo, no le puede garantizar salud, la educación adecuada; que no puede impedir que la juventud se corrompa con las drogas, con el juego, con los vicios de todas clases."
Fidel Castro
Mirades del Barri
  • Sobre el nacionalisme
  • Les campanes encara toquen
  • De lo meu Pallars
  • Presentació
  • Reflexió
  • Tast poblatà
  • La paraula ja dita
  • Miquel Martí i Pol: Aramateix
  • Joan Salvat-Papasseit: Res no és mesquí
  • Espriu vs. Pere Quart
  • Maria-Mercè Marçal: Desglaç
  • Pere Quart: Corrandes de l'exili
  • Joan Margarit: Perdiu Jove
  • Joan Brossa: L'església catòlica espanyola
  • Joan Maragall: Oda a Espanya
  • Salvador Espriu: XVI, Llibre de Sinera
  • Maiakovski: Poesies inacabades
  • Vicente Huidobro: Las ciudades
  • José Martí: XXXVIII, Versos sencillos
  • Miquel Martí i Pol: Ara es demà
  • Joan Margarit: Filòsof en la nit
  • 02 de juny 2006
    inici de... campanya?
    Aquesta matinada s’ha donat el tret de sortida a les forces polítiques de Catalunya per demanar a la ciutadania una opció de vot al referèndum sobre l’Estatut d’Autonomia. Consulta que es durà a cap el pròxim 18 de juny. Durant aquests dies ens trobarem pel carrer cartells, díptics o pancartes apuntant per una opció o altra. Des dels mitjans de comunicació ja es pot apreciar la batalla per mostrar qui argumenta millor la seva postura, traducció que ve a ser qui té més cobertura mediàtica. Ahir mateix es va poder observar, quan des de “La Nit al Dia” van retransmetre en directe els diferents actes d’inici de campanya. Punts a considerar: l’ordre d’aparició i els minuts d’emissió per a cada opció. Abans de continuar però, trenco una llança i aplaudeixo la professionalitat de l’equip del programa de la Mònica Terribas. Primer perquè tot i seguir un ordre d’aparició marcat per les quotes de representativitat, es va saber mantenir una quota de temps semblant per a totes elles. Segon, per un exemple clarivident de bon periodisme polític a través de petites entrevistes que van posar sobre la taula el creixen caos que s’apodera de les forces polítiques de Catalunya. Dit això, la guerra ha començat.

    Ens asseguren que el referèndum no s’ha d’interpretar en clau electoral, que no existeix una batalla entre partits ( o si més no que són els altres els que la promouen), apunten que la campanya és per Catalunya... D’interpretacions n’hi ha per a tots els gustos. Ara bé, l’assegurar que s’encerta quan per una banda es diu “l’Estatut hipoteca Catalunya per uns llargs 25 anys” o per l’altra “l’Estatut dota a Catalunya d’una millor base financera per poder avançar en l’autogovern” no deixen de ser mitges interpretacions que comparteixen part de raó i part d’error. Perquè establir un canvi en la relació fiscal entre l’estat espanyol i Catalunya sense una discussió a fons de la política fiscal, d’aquelles mesures que s’apliquen a Catalunya en quan a la redistribució dels impostos equival a un "caminar sense avançar" que desemboca en un reajust de mínims en el que encara es hora que algú expliqui clarament en que i en quant consisteix per al bon desenvolupament de l’autogovern. Tot i això, l’Estatut no hipotecarà a Catalunya ni per a 25, 15 o 2 anys i mig vista. Perquè si la ciutadania de Catalunya, amb el seu exercici d’autonomia política, decideix aprovar l’Estatut, aquest no és motiu suficient per silenciar-nos. Gran contradicció trobaríem entre un poble certament actiu i implicat en el seu desenvolupament polític, econòmic, social i cultural i unes bases estatutàries de foment de l’autogovern , com perquè aquestes mateixes bases siguin les impulsores del silenci.

    Sí, No: diferents postures, diferents interpretacions en cada una d’elles i sobretot més d’un mal de cap que ha provocat als qui en vista del ball de bastons, li hem volgut cercar una via coherent. Però aquesta coherència no existeix. Ni pels qui en fan bandera, ni pels qui n’haurien de fer però que a vegades sembla que la perdin. La coherència en la política parlamentària sembla que no s’hi acaba de trobar a gust. De fet la coherència com a concepte es bastant incòmode en quasi tots (per no dir tots) els àmbits. La mateixa coherència és incoherent. Però ara toca decidir, i ser conseqüent amb l’opció que es prengui. Demanaria una obertura de mires per part de tots i totes les que treballem per la consecució de la sobirania política catalana, per el dret a l’exercici de l’autogovern català. Analitzem els antecedents, tenint molt clar quines han estat les peces del joc en cada moment. No ens podem quedar només amb l’ocorregut a Catalunya, com tampoc amb un visió espanyola de la situació. L’anàlisi s’ha de fer, tenint en compte les dues parts.

    Se’ns exposa un Estatut com aquell “monstre” que ens perseguirà durant els pròxims anys. Davant d’això només és pot dir una cosa, pels qui creiem amb la força i el desenvolupament de les classes populars: continuarem avançant! Desestimant el que va ser l’Estatut del 30, tenim al davant (la Generalitat ja l’ha començat a distribuir) un Estatut que fixa uns mínims organitzatius i de correspondència entre Catalunya i l’Estat. Mínims que no ens desenganyarem, s’han vist retallats per la social-democràcia burgesa espanyola i catalana, acusats des del més pur feixisme franquista, avalats sense criteri per una “esquerra transformadora” atònita i negats per l’independentisme ideològic, què com a tal s’enrola en les idees i deixa de banda la postura esquerrana que en altres ocasions la caracteritzat.

    Ara venen 17 dies de lluita partidista, 17 dies que d’altra banda, encara que ens faran creure que el món s’acaba, continuaran passant coses, s’aniran aprovant reformes legislatives sense el més mínim ressò mediàtic (vegeu la reforma laboral o fiscal), i arribarà l’estiu. Que l’estiu ens empari a tots i totes.

    posted by jordi @ 17:30  
    10 Comments:
    • At divendres, 02 de juny, 2006, Blogger Sandro Maccarrone said…

      Salut camarada!

      Al final t'has animat tu abans que jo.

      M'agrada aquest anàlisi que fas, perquè expressa una visió quotidiana, dels no directament partíceps, que han (hem) vist tot l'espectacle amb incomprensió i impotència.

      Només hi trobo a faltar dos detalls. El primer, una referència més enllà de l'àmbit político-parlamentari, més enllà de les lectures partidàries. Una anàlisi, en definitiva, que expressi el paper que han jugat els diversos sectors de la societat catalana i espanyola en la defensa de l'Estatut del 30 de setembre. Perquè ara està molt bé culpabilitzar als partits (i en gran part hi estic d'acord), de les pèrdues en els tràmits parlamentaris. Però què ha fet la societat civil? I crec que des de l'àmbit universitari, precisament no hi ha hagut cap mena de mobilització ni per defensar el projecte del Parlament ni, encara menys, per demanar que s'anés més enllà.

      La segona qüestió que trobo a faltar és una referència a tots els temes que tracta aquest estatut, un defugir dels debats marcats mediàticament i de la sacralització de qüestions secundàries. M'agrada la referència a la reforma fiscal.

      Com sempre, però, has sabut mantenir un llenguatge críptic, ambigu i, aparentment independent, digne d'un polític :D

       
    • At dissabte, 03 de juny, 2006, Anonymous Anònim said…

      Veig que això els blogs va proliferant ràpid, a veure si aquest no queda abandonat i tots plegats podem trobar un nou espai on intercanviar idees i opinions.
      Diguem que aquesta lectura que fas de tot el procés, de l'estatut, de la campany que se'ns ve a sobre, es mlt similar a la que jo m'apuntaria.
      Segurament som un grup de gent, crec que més gran del que sembla, que ens hem vist desbordats, alhora que decepcionats, per tot el procés. Hem vist com els debats que s'han perpetuat en els mitjans aquests mesos no eren sobre aquelles coses llunyanes i disperses que sovint s'escapa de la nostra imaginació. Aquesta estranya sensació de llunyania és potser, Sandro, la culpable de la falta d'implicació per part de molts sectors de la societat diguem-ne implicats, que en aquest cas hem defugit de fer una participació directa en el procés. Qui és el culpable d'aquesta situació?? els mitjans? la clase política? nosaltres? no tinc la resposta, però ara ens trobem amb un problema, hem de votar, hem de decidir, i ja no hi ha temps per reaccionar només podem dir si o no. Ja veurem que passa a partir del 18 de juny...
      Salut i bona feina (i bon estudi que ara toca)

       
    • At dissabte, 03 de juny, 2006, Anonymous Anònim said…

      Bé,

      com ja havia dit jo amb el temps que hi havia de campanya poca gent se la pot convèncer d'una opció o altra.

      La gent votarà en funció, si més no, majorment del partit al qual ja vota habitualment.

      El que passa que els que no podem votar normalment per manca de candidats que ens representin -atès que la cosa més digna des d'una perspectiva d'esquerres, s'ajunta a una altra massa verda, que al'hora queda invisibilitzada a Catalunya al costat d'una cosa entre groga i grisa més grossa.

      Bé, tornant, primer de tot felicitats.

      Segon, amb aquest escrit no et mulles gens i sols fas una reflexió prou adequada, però no planteges quina seria la teva postura, ni que consideres des d'un de vista estratègic i tàctic que caldria fer en aquest moment històric concret.

      Òbviament, en això podrem discrepar, però penso que el 18 de juny ja no està en joc l'estatut -que de fet, d'entrada s'intueix que guanyarà el Sí (una altra cosa és la lectura en funció de la participació, etc.). Diria que el està sobre la taula és el debat que Catalunya i els diversos territoris dels Països Catalans han viscut, com no les altres nacions de la península ibèrica, tret de la portuguesa, han evidenciat cada volta que volen més.

      Es tracta d'on rau la sobirania. En quin poble, en el català o en l'espanyol? Aquesta és la dicotomia o contradicció principal que hi ha sobre la taula.

      ôbviament, la contradicció entre treballadors i explotadors segueix present, però aquesta no resulta tan evident i la gent no n'és pas tan conscient, encara que òbviament la qüestió del finançament, és a dir, tenir com a mínim un concert econòmic, hagués estat prou vàlid per fer front a aquesta contradicció.

      No podrien dir que Madrid (llegeixi's Espanya) no dóna el que pertoca. Diríem ara jo ho tenim i qui no fa el que pertoca sou vosaltres, senyors i senyores de la classe política.

      Bé, com tot votaré NO.

      Voti, voti, voti!
      ... qui no voti!

       
    • At dissabte, 03 de juny, 2006, Blogger Sandro Maccarrone said…

      Això s'anima.

      Vull precisar alguna coseta en referència al que deia el Sergi.

      Crec si més no, que resulta còmode dir que hem vist alguna cosa llunyana i que per això no ens hem mobilitzat. Això em val per a algú desorganitzat i amb poc interès pels afers polítics i socials. Però em sembla que la gent que participa políticament no pot fer servir aquest argument. Només un exemple (de cent mil que es podrien posar): la LOU es va elaborar amb una participació de la societat civil molt inferior que en el cas de l'estatut. En canvi allà sí que hi va haver moviment oi? L'Estatut, com a carta magna de Catalunya, és obvi que ha de regular multitud de qüestions relacionades amb la nostra vida quotidiana no? Altra cosa, i aquest argument sí que em serveix, és que els mitjans de comunicació, i la política buida, mediatitzada i partidista, posi l'accent del debat públic en qüestions que a la immensa majoria del "poble català" li queden lluny, ni que sigui des d'un punt de vista subjectiu. De fet, és curiòs que moltes de les coses que s'han retallat a Madrid, són d'aquestes, de les que la gent no percep com a properes, però tot i això, hi ha un sentiment de derrota difós. Tot plegat bastant curiós.

      La qüestió central, però, crec que és una altra. L'esquerra d'aquest país, i la seva base social, encara no som capaces d'anar més enllà de la mobilització de resposta defensiva al que uns altres fan malament (aquella tan habitual quan hi havia el PP). Aquest és el problema més gran que hem tingut les organitzacions polítiques d'esquerres en el darrer període, al meu entendre. Perquè és clar que no es podia esperar que el moviment estudiantil, sindical, veïnal, cultural... es mobilitzessin de forma espontània. Per a aquells que concebim la lluita política sobretot com a organització i vertebració de la societat civil, aquesta era la nostra tasca, i no n'hem estat capaços com hagués calgut.

      Per tant, resumint, el que volia dir és que crítica a les esquerres, tota! Però crítica als problemes de fons i no a l'anecdòta o a la intriga de palau. Si no, caiem en l'actitud de "taxista" (amb respecta i carinyo), de cagar-nos en tot i en tothom, però sense que això serveixi per a res.

       
    • At dissabte, 03 de juny, 2006, Anonymous Anònim said…

      Sandro, diria que la manifestació del 18 de febrer, precisament responia una mica a aquesta renovada voluntad de no mobilitzar-nos quan ens afartem de tot i dels atacs.

      Em sembla que era una mani amb iniciativa, és a dir, plantejava sobre el taulell el debat al voltant del dret d'autodeterminació de totes les nacions i tots els pobles del món.

      També el dels Països Catalans.

      Salut

       
    • At dissabte, 03 de juny, 2006, Blogger jordi said…

      Això és molt gratificant. Gràcies a tots per un començament com aquest.

      Però anem a pams:

      Resposta ciutadana: considero que precisament a la mateixa correlació de forces tant a nivell estatal com a Catalunya li ha interessat quan i com s'havia de mobilitzar la població. I precisament per el què és l'Estatut, carta magna que regula molts aspectes del desenvolupament diari de Catalunya, en cap cas s'ha volgut donar la rellevància que hauria de rebre.

      La mateixa correlació de forces feia que aquesta gran mobilització no tirés endavant. És més, la mobilització ciutadana que sí va sorgir anava encaminada cap a un únic motiu: reaccionar contra els atacs que sorgien des de la dreta espanyola deslegitimant les institucions de Catalunya. De la mateixa manera, quan la LOU es va sortir reaccionant front una llei conservadora, contra un atac a l'autonomia universitaria... però també contra una classe política representada pel PP.

      Amb això vull dir que quan la disjuntiva es troba entre dreta-esquerra, la capacitat de mobilització i implicació de la població resulta més senzilla. No per això, la mobilització pot estar tant o més sacralitzada.

      No negaré que l'articulació dels diversos àmbits organitzatius (moviment obrer, moviment estudiantil, moviment veïnal...)no s'ha sapigut correspondre i implicar en cada etapa del llarg part de l'Estatut. Per la part que em conec, des de la Universitat sempre s'ha mantingut una equidistància prudent i oficiosa. I el moviment estudiantil no ha sapigut reaccionar-hi a temps, cosa que ha arrossegat des del mateix 30 de setembre. Els pocisionaments d'última hora penso que encara sacrilitzen més la situació i desvirtuen la matèria primera del que està format l'Estatut.

      Ho sento Favier, però no era la meva intenció demanar una opció o altra de vot quan vaig escriure el post. Si em permets, faré més o menys com tu, (el CNJC ens demanarà explicacions, jeje): VOTI VOTI VOTI!!!

       
    • At diumenge, 04 de juny, 2006, Anonymous Anònim said…

      La veritat, no sabia si tornar a escriure... però ara que estic d'exàmens i davant l'ordinador una mica aborrit... prefereixo tornar-ho a provar.
      Sempre he estat una mica taxista... jeje Potser algun dia hauríem de seure tota la esquerra catalana i dir el que volem i sent sincers, sense voler dir que votaré que no, no crec que el resultat sigui auqets estatut. Veient la correlació de forces al parlament posiblement aquest sigui l'estatut menys dolent que podia sortir.
      Quan em referia a llunyà, de fet molt sovint les nostres organitzacions que intenten apropar els debats a la gent també som vistes per molt llunyanes, ho podem veure amb la Convergència Europea, volia dir que potser ningú té molt clar que l'Estatut pugui realment solucinar els problemes que actualment estem vivint a Catalunya, no és demagògia però estar clar que pactar amb la dreta, fet que ara per ara és obligatori per poder-ho tirar endavant, sempre limitarà molt la possibilitat d'introduir segons quins canvis, perquè si aquest estatut hagués sortit d'un govern de CIU ara estaríem tenint aquesta discussió??
      Potser estic extremadament pessimista però companys no m'agrada veuré els convergents tant contents i nosaltres com sempre barallant-nos per veure qui és realment més o menys d'esquerres... Però bé arribaran moments en que tots tindrem més clar quin és el camí, n'estic convençut.
      Ja he aliviat el meu aborriment una estona... apa lluís no et queixaràs eh?? ;) VOTI VOTI VOTI...QUI NO VOTI!!!

       
    • At diumenge, 04 de juny, 2006, Anonymous Anònim said…

      Jejeje, com us agrada debatre... Quina gràcia! (amb carinyo, eh?)
      Des de mañolandia, amb amor

       
    • At dijous, 08 de juny, 2006, Anonymous Anònim said…

      Surti el que surti (sobretot si surt el no), el procés estatutari haurà estat un fracàs per a l'esquerra, sobretot pel creixent desinterès polític que ha motivat. Crec que molta gent votarà un "sí" una mica irracional, un "sí" a passar pàgina amb el tema.

      Ànims amb el bloc! Un periodista britànic explicava sarcàstiament que els blocs venien a ser com si una ràdio deixés parlar els oients sense interrupció. Poc després, el seu mateix diari (The Guardian) organitzava premis per als millors blocs. Per als qui ens trobem als marges de la política, amb poca presència en els grans mitjans de comunicació, els blocs són una oportunitat que no ens podem permetre menysprear. Salutacions.

       
    • At divendres, 09 de juny, 2006, Anonymous Anònim said…

      Bé, sembla que el debat s'estanca, però és que en realitat hi ha arguments per tothom.

      El que passa és els arguments no serveixen per a totes les estratègies.

      Certament, es pot defensar el Sí i hi ha força arguments, partint d'una estratègia definida.

      I, hi ha al nostre país, moltes raons també per defensar el No, òbviament partint d'una estratègia marcadament diferent.

      No sé si us haureu fixat que el PSOE i el PP estan intentant (o de fet han aconseguit) espanyolitzar al màxim la qüestió del referèndum autonòmic -que no nacional-.

      Ho estan fent portant els seus cristos grossos -ministres, càrrecs estatals del partit, i més mandangues-. Estan focalitzant tots, tant uns com els altres, per recolzar o desgastar al PSOE a Espanya. Òbviament, que afecta al PSOE de Catalunya, però d'una altra manera.

      O sigui, en clau autonòmica, o millor dit en clau catalana, o sigui nacional, una hipotètica victòria del No, no reforçaria el PP, a casa nostra. Podria si més no reforçar un pol autodeterminista (més enllà de l'esquerra independentista), d'esquerres, per descomptat.

      Probablement sigui cert que a curt termini, mig termini (fins a finals d'any) pugui reforçar ERC, o sigui el seu discurs aparentment independentista, però de pràctica autonomista i reformista.

      En aquest sentit, segurament combregarem a pensar que la manca de coherència d'ERC és el que ens treu a tots i totes de pollaguera.

      Per aquesta raó, ja estem posant fil a l'agulla perquè no sempre capitalitzi els nostres esforços, els populars en el sentit estricte, aquesta o una altra força incoherent.

      No sé si haureu tingut la sort de veure elvídeo electoral del PSOE respecte el referèndum. Suposo que us haureu adonat que no dóna ni un sol argument pel Sí. Tots són contra el NO, amb una gran lògica, el NO l'aprofitarà el PP (jo afegeixo que a Espanya).

      A més, hi ha diverses intervencions de persones joves, que diuen, que potser s'ha d'acceptar aquest estatut com un mal menor.

      Bé, doncs, jo dic NO, diguem NO, nosaltres no som d'eixe món.

      No vull seguir acceptant mals menors, per allò del va com va.

      Estic d'acord que la publicitat d'ERC o de CIU no és que siguin més correctes ni molt menys.

      CIU juga a confondre. Això o res. Passat o futur. L'estatut del 79, per sort, no sembla tan gran amenaça com ho podia semblar el franquisme quan es va votar la constitució espanyola. Em sembla que el joc de la por no serveix.

      El d'ERC no diu res. Sols que han retallat l'estatut, però s'obliden que ells van estar negociant fins el darrer sospir aquestes retallades somniant poder demanar el Sí. El POUM ja va criticar ERC l'any 31, per això mateix.

      El POUM defensava que no s'havia de portar la proposta catalana a Espanya. Doncs, així estem repetint la història. Esperem que no es repeteixi tota, i uns quants no acabem perseguits per l'esquerra.

      Pel que fa a la campanya d'ICV, passo de posar EUiA perquè no la noto, he dir que resalten dues coses:
      - l'estil "eugenio" dels cartells. Sols falta un vas de whiski.
      - i que se centraran a fer una campanya didàctica.

      Bé, a mi em sembla tot plegat un to humorístic més propi de Polònia, o d'un bodevil com deien l'altre dia a Minoria absoluta.

      Sento aprofitar-me d'un espai web com aquest per desfogar-me de tanta medicocritat política que tenim al país.

      Salut i força

      Visca la Terra!
      i Visca el Poble!

      En síntesi, citant aquell cantant de fa algun temps (Lluís dixit):

      ja no ens alimenten molles,
      ja volem el pa sencer!

       
    Publica un comentari a l'entrada
    << Home
     
    Sobre el bloc
    Aquest és un espai obert a la paraula, des d'on es pretén opinar del que passa al nostre voltant, sense tancar la porta a ningú i sense mossegar-nos la llengua. Sigueu benvinguts. Lluís Monerris Pes
    Comunicació











    De bloc en bloc
  • Anna Albareda
  • Gerard Baró
  • Miriam Barrio
  • Mireia Burrull
  • Roger Bujons
  • Adrià Castellví
  • Albert Claret
  • Sergi Cobas
  • Xavi Cutillas
  • Andreu Espasa
  • Ferran Fabró
  • Albert Fajula
  • Marc Faustino
  • Àngela Garcia
  • Roger Gili
  • Saül Gordillo
  • Luis Juberías
  • Dídac López
  • Daniela Maccarrone
  • Sandro Maccarrone
  • Àngels Martínez Castells
  • Fabian Mohedano
  • Manel Mora
  • Mireia Mora
  • Antoni-Ítalo de Moragas
  • Manuel Moreno
  • Andrés Mourenza
  • Marc Navarro
  • Carmina Olivé
  • Marià Pere
  • Laura Pérez
  • Montse Pes
  • Andrés Querol
  • Eulàlia Reguant
  • Jordi Ribó
  • Bea Rodado
  • Arnau Rovira
  • Toni Salado
  • Julián Sesé
  • David Soriano
  • Esther Toran
  • Jorge Torres
  • Roger Tugas
  • Bernat Villarroya
  • Blocs col·lectius i anònims
  • Avinyó, 44
  • Alerta al Pallars
  • Alerta a la Vall Fosca
  • CJC - Baix Llobregat
  • Qualcosa di Sinistra
  • EU-Bloc
  • Rimat/Rimau
  • Mireia Galindo
  • Esperanceta Trinquis
  • Sí al procés
  • Enllaços
  • CJC - Joventut Comunista
  • PCC - Partit dels Comunistes de Catalunya
  • EUiA - Esquerra Unida i Alternativa
  • ACP - Associació Catalana per la Pau
  • ABC - Assemblea Bolivariana de Catalunya
  • AEP - Associació d'Estudiants Progressistes
  • Solidara
  • Fundació Pere Ardiaca
  • Fundació l'Alternativa
  • Nous Horitzons
  • Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia
  • MLP - Moviment Laic i Progressita
  • Lliga per la laïcitat
  • Grup de periodistes Ramon Barnils